Gå til hovedindhold

§ 18-puljen til frivilligt socialt arbejde

§ 18-puljen til frivilligt socialt arbejde

Indhold

    § 18-puljen til frivilligt socialt arbejde

    Frivillige sociale foreninger, organisationer og lokale frivillige kræfter har mulighed for at søge tilskud til deres aktiviteter i Frederiksberg Kommune. 

    Efter servicelovens § 18 har Frederiksberg Kommune pligt til at samarbejde med frivillige sociale organisationer, foreninger eller netværk om understøttelsen af det sociale frivillige engagement på Frederiksberg. Samarbejdet skal medvirke til at skabe gode rammer for den frivillige indsats og sikre et godt samspil mellem de frivillige sociale organisationer, foreningers lokale aktiviteter og de offentlige sociale tilbud. For at styrke dette samarbejde uddeler Socialudvalget årligt midler til understøttelse af civilsamfundets frivilligdrevne aktiviteter og fællesskaber.

    Puljen er opdelt i en ordinær og en løbende pulje, som kan søges på forskellige tidspunkter. 

    Ved spørgsmål omkring § 18-puljen kan du kontakte frivillighedsteamet på frivilligforfrederiksberg@frederiksberg.dk eller på tlf. 28985117.

    § 18-puljen støtter aktiviteter, der retter sig mod en eller flere socialt udsatte målgrupper. Når puljemidlerne fordeles, bliver der lagt vægt på, at den frivillige indsats er kernen i aktiviteten, at aktiviteten foregår på Frederiksberg og/eller kommer frederiksbergborgere til gavn samt at målgruppen er indenfor puljens prioriterede målgruppe. Derfor opfordres der til, at man orienterer sig i nedenstående målgrupper og kriterier, inden man søger.

    Socialudvalget godkendte den 12. maj 2025, de strategiske prioriteringer for kommunes samarbejde med frivillige samfundsaktører i 2026 og frem. Derudover godkendt Socialudvalget målgrupper og kriterier for tildeling af §18 midler for 2026, samt den overordnede økonomiske fordeling for 2026. 

    Den løbende pulje er nu åben

    Socialudvalget besluttede på møde den 18. november 2024, at afsætte 60.000 kr. fra § 18-puljen til løbende udmøntning i 2025. Foreninger, organisationer og grupper har således mulighed for at søge om tilskud fra Frederiksberg Kommune løbende.

    Midlerne målrettes til frivillige, der tilbyder hjælp ved akutte behov hos socialt udsatte målgrupper og til samskabende projekter.

    Der er, som i den ordinære § 18-pulje, fokus på følgende målgrupper for fordelinger;

    • Borger med sindslidelse eller handicap
    • Voksne i social udsathed 
    • Børn og unge (0-17 år), der er i social udsathed eller sårbare 

    Hvis en forening søger om under 30.000, bliver ansøgningen behandlet administrativt af Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet. Hvis ansøgningen er på over 30.000, skal ansøgningen forelægges til politisk behandling i Socialudvalget.

    For bevillinger fra den løbende § 18-pulje gælder samme regler for regnskabsaflæggelse, som for almene § 18-bevillinger. Se reglerne nedenfor.

    Benyt ansøgningsskemaet "Skema til ansøgning af den løbende § 18 pulje" i menuen nedenfor, for at ansøge den løbende pulje.

    Har du spørgsmål til den løbende pulje og/eller samskabende aktiviteter kan du kontakte FrivilligforFrederiksberg@frederiksberg.dk 

    Følgende kriterier gælder for uddelingen af § 17 og § 18-puljemidler til projekter i 2026 efter ansøgningspulje, der opslås i juni 2025, og den løbende pulje under § 18:

    • At ansøgningen klart og tydeligt beskriver projektets formål, målgruppe og de planlagte indsatser/aktiviteter.
    • At indsatserne er rettet mod og forventes at kunne nå ud til en målgruppe, som kommunen indenfor rammerne af støttemulighederne i barnets lov og serviceloven vanskeligt selv kan nå, eller som på anden vis tilbyder støtte til gavn for målgrupper, som kommunen ikke selv kan yde.
    • Størrelsen af den omfattede målgruppe der forventes at kunne profitere af projektet.
    • Projektets sammenhæng med og fokus på brobygning til kommunens øvrige tilbud og/eller andre
      tilbud i civilsamfundet.
    • Projektets budgetsammensætning og at der er et stort element af frivillighed (herunder gerne peerfrivillige, der har levet erfaring med målgruppen og har overskud til at igangsætte aktiviteter for andre) i de aktiviteter, der søges til.
    • At projektaktiviteterne er forankret i lokalområdet og retter sig imod borgere, der er bosiddende i Frederiksberg.
    • Hvor nødvendig bevillingen vurderes at være for projektets gennemførsel, herunder om der modtages midler andetsteds fra (inklusive finanslovstilskud, driftsmidler fra Frederiksberg Kommune mv.).

    For § 18-puljen gælder endvidere:

    • At projekterne har fokus på ensomhedsbekæmpende aktiviteter og fællesskaber, jf. Social frivilligheds- og civilsamfundsstrategi.
    • Antallet af aktiviteter for målgruppen.
    • Antallet af frivillige, der er tilknyttet projektet.

    Foreninger, som kan tilbyde andre foreninger lån af lokaler, prioriteres ved årets uddeling i november.

    • Borgere med sindslidelse eller handicap: Indsatser med fokus på inklusion af mennesker med fysiske eller psykiske handicap i sociale aktiviteter og fællesskaber – gerne drevet af peers. Erfaringer viser, at det at have noget at stå op til og et fællesskab at være en del af øger den enkeltes livsglæde og mulighed for at lave positive ændringer i eget liv. Gennem deltagelse i inkluderende sociale aktiviteter og fællesskaber i foreningslivet, udvides borgerens netværk, trivslen øges og man oplever at kunne indgå og deltage på lige fod i samfundet med andre.
    • Voksne i social udsathed: Indsatser med et socialt og ensomhedsbekæmpende sigte, som er med til at styrke og udvide samarbejdet med de frivillige sociale foreninger og organisationer – særligt dem, der arbejder med at rumme og nå de allermest udsatte med deres indsatser. Den sociale ulighed i sundhed er samtidig ikke blevet mindre de sidste år og er en af de helt store sundhedsudfordringer i Danmark. Derfor prioriteres sundhedsfremmende aktiviteter som fx inkluderende motionstilbud og følgeskab til læge eller indsatser, der kan føre til ændrede livsvilkår.

    §18-puljen bliver hvert år annonceret på Frederiksberg Kommunes hjemmeside, i lokalaviser samt på Facebook. Ansøgningen til §18-puljen for 2026 åbner den 20. maj 2025, og der er ansøgningsfrist den 7. juli 2025.

    Ansøg §18-puljen med MitID Erhverv og CVR nummer her: https://selvbetjening.egki.dk/147/147-13062313052127.

    Vil du ansøge som gruppe, netværk, person eller forening uden CVR nummer, så kontakt: frivilligforfrederiksberg@frederiksberg.dk / 2898 5117, som herefter vil sende dig et link til et ansøgningsskema.

    Du kan redigere ansøgningen indtil endelig afsendelse.

    Har du spørgsmål til den digitale ansøgningsproces eller den digitale løsning, kan du kontakte frivilligforfrederiksberg@frederiksberg.dk

    Øvrige vejledninger og information kan findes nederst på siden.

    Du kan forvente at få svar på din ansøgning medio/ultimo december. 

    Alle foreninger/grupper/netværk, der modtager mere end 10.000 kr. i støtte fra § 18-puljen, skal indsende regnskaber, som dokumenterer, at tilskuddet er anvendt i overensstemmelse med bevillingsbrevet.

    Foreningen/gruppen/netværket er dermed forpligtet til:

    For regnskabsaflæggelse gælder følgende krav og retningslinjer:

    • Regnskabet skal opstilles på baggrund af bogføring af indtægter og udgifter.
    • Midler bevilliget fra Frederiksberg kommunes § 18-pulje skal fremgå af regnskabet, og aktivitetens udgiftsposter skal anføres, så det tydeligt fremgår, at tilskuddet er anvendt til det bevilligede formål.
    • Tilskuddet kan kun anvendes i det kalenderår, hvor bevillingen er givet.
    • Regnskabet skal underskrives af tilskudsmodtageren.
    • Opdeling af udgifterne skal svare til den opdeling der er brugt i budgettet til ansøgningen.
    • Der stilles krav om, at regnskabet revideres af en regnskabsansvarlig eller revisor, der skal signere for, at regnskabet dokumenterer, at tilskuddet er anvendt til det bevilgede formål og er uden fejl og mangler. Bemærk at ved tilskud på 250.000 kr. eller derover kræves, at regnskabet revideres af statsautoriseret eller registreret revisor.

    Regnskabet aflægges senest d. 30. april efterfølgende år ved at indsende en mail til FrivilligforFrederiksberg@frederiksberg.dk. Der skal ikke indsendes kvitteringer og fakturaer. Sørg dog for at gemme dem, da Frederiksberg Kommune som et ekstra tilsyn kan forlange at se den nødvendige dokumentation for udgifterne i regnskabet.

    Overholdes krav om regnskabsaflæggelse ikke, kan det have konsekvenser for fremtidige muligheder for støtte via puljen.

    Skabelonen nederst på siden skal anvendes til alle regnskaber - "Skabelon til regnskabsaflæggelse § 18".

    Hvis en forening/organisation har modtaget over 100.000 kr. i støtte, skal der indsendes en evaluering af de aktiviteter, som støtten er anvendt til. Evalueringsskemaet skal ligeledes indsendes senest d. 30. april.

    Skabelonen "Evalueringsskema § 18" nederst på siden skal anvendes til evalueringer.

    Krav til regnskabsaflæggelse og revision afhænger af tilskuddets størrelse og følger retningslinjerne i tabel 1.

    Tabel 1. Krav til regnskabsaflæggelse og revision

    Tilskudsstørrelse  Regnskabskrav Regnskabsform
    0-10.000 kr.

    Ingen krav til aflæggelse af regnskab.

     
    10.000-100.000 kr.

    Krav om indsendelse af regnskab udarbejdet af regnskabskyndig medarbejder.

    Der kan anvendes kommunens regnskabsskabelon eller lignende
    100.000-250.000 kr.

    Krav om indsendelse af regnskab udarbejdet af regnskabskyndig medarbejder samt underskrevet ledelseserklæring om at udgifterne er afholdt i henhold til bevillingsskrivelsen (tro og love).

    Der kan anvendes kommunens regnskabsskabelon eller lignende samt evt. årsregnskab
    250.000-500.000 kr.

    Krav om indsendelse af revideret regnskab. Regnskabet skal være revideret af en registreret revisor. Erklæringstype skal som minimum være en udvidet gennemgang.

    Årsregnskab 
    Over 500.000 kr. 

    Indsendelse af revideret regnskab. Regnskabet skal revideres af en statsautoriseret revisor. Erklæringstype skal være med høj grad af sikkerhed.

    Årsregnskab 

    Henvendelser vedrørende tilbagebetaling af midler skal endvidere ske til frivillighedsteamet på tlf.: 28985117 eller på mail: frivilligforfrederiksberg@frederiksberg.dk