Gå til hovedindhold

Lektiecafeerne hjælper både børn, unge og voksne

Laura og Steen er frivillige i Bibliotektes Lektiecaféer

Indhold

  Laura og Steen fremhæver begge den gode stemning, trygheden og tilliden mellem de frivillige lektiehjælpere og dem der gerne vil have hjælp, som noget af det helt specielle ved Lektiecaféerne på Hovedbiblioteket og Domus Vista.

  Lektiecaféen på Hovedbiblioteket og Domus Vista har kørt i 9 år, to gange om ugen. Lektiecafeerne er oprettet på Biblioteket i samarbejde med Frivillignet, som er en del af Dansk Flygtningehjælp. Der kommer både børn, unge og voksne i cafeerne, som de frivillige hjælper med alt fra matematik til jobansøgninger og højtlæsning.

  Laura har været koordinator for Lektiecafeen på Hovedbiblioteket siden januar 2016 og hun roser de andre frivillige: ”De frivillige lektiehjælpere er sindssygt dygtige. De gør en forskel og de hjælper de her børn og unge. Nogle unge er her fra de går i 7. klasse og helt til de afslutter 3. g. Det giver en helt speciel stemning, hvor de frivillige lærer børnene rigtig godt at kende.”

  Steen har været fast Lektiehjælper på Domus Vista i 8 år. Han husker specielt en episode fra sidste år, hvor han og to andre lektiehjælpere brugte mandagen på at snakke om kunsthistorie med en ung pige, der dagen efter skulle til eksamen. Den følgende uge kom pigens mor forbi med smil og et stort fad kager. Pigen havde sørme fået 12! Det var en god dag.

  Frivilligjobbet som koordinator ved Lektiecaféen fangede Lauras interesse fordi det både var administrativt og koordinerende for de frivillige og hun samtidig kunne være lektiehjælper og med i det praktiske arbejde.

  ”Det at være koordinator er ikke noget der kræver sindssygt meget tid i min hverdag. Men jeg kan se, det gør en stor forskel. Det er rart at få at vide, at den tid man har brugt på for eksempel at gøre noget forståeligt, koordinere et møde eller forklare noget i lektiehjælpen faktisk hjælper nogen. Og så er det en anden måde at få et andet indblik i det samfund vi lever, end man ellers ville få.”

  Steen startede som frivillig, da han blev pensioneret fra sit arbejde som gymnasielærer. Ud over glæden ved at hjælpe andre, fremhæver han også fællesskabet og de gode frivillige kolleger, hvoraf mange har været der lige så længe som Steen selv, som grunden til at han bliver ved med at være i Lektiecaféen.

  Lektiecafeerne foregår hver mandag og onsdag kl. 16-18 på Hovedbiblioteket og hver mandag kl. 16-18 og onsdag kl. 15-18 på Biblioteket Domus Vista. De er for både børn, unge og voksne. Læs mere om Lektiecaféerne her