Bydelsmor på Frederiksberg: ”De unge ved, at vi holder øje med dem”

Bydelsmor på Frederiksberg: ”De unge ved, at vi holder øje med dem”

Shazia Mughal er bydelsmor i boligområdet Danmarksgården på Frederiksberg. Her hjælper hun dagligt kvinder og deres familier med at integrere sig i samfundet. Én af effekterne ved hendes arbejde er, at kriminaliteten blandt de unge i området er faldet.

”Hvad gør vi, når vi skal til skole-hjem-samtale i vores barns klasse, og vi ikke forstår hvad læreren siger”? ”Hvordan får jeg min søn til at gå i skole i stedet for at hænge på gadehjørnet”? ”Og hvad kan vi bruge kommunen til”?

Det er hverdagsspørgsmål som disse, Shazia Mughal hjælper med at finde svar på for beboere i boligforeningen Danmarksgården på Frederiksberg, hvor hun også selv bor. Shazia Mughal er én af de i alt 23 såkaldte bydelsmødre på Frederiksberg, der arbejder frivilligt. Det er Frederiksberg Kommune der i samarbejde med Bydelsmødrenes Landsorganisation der er ansvarlig for det lokale projekt Bydelsmødre.

”Som ny i Danmark kan det være rigtig svært at finde svar på spørgsmål om almindelige hverdagsdilemmaer. Så min største opgave som bydelsmor er at snakke med familierne og hjælpe dem med at fungere i samfundet,” siger Shazia Mughal, der selv kom til Danmark fra Pakistan i 1989.

Bygger bro mellem mennesker
Med en stor viden om, hvordan det danske samfund fungerer og med interesse for at hjælpe andre mennesker bygger den 44-årige Shazia Mughal bro mellem mennesker:

”Jeg har altid hjulpet andre og arbejdet frivilligt – og det bliver jeg ved med. Det giver mig en enorm glæde og energi at hjælpe andre – både med store og små ting,” siger hun.

Uddannelse
For at blive bydelsmor skal man gennemgå en bydelsmødre-uddannelse. På uddannelsen undervises der blandt andet i et godt familieliv, sundhed, kost og hvordan det det danske samfund er skruet sammen. Og som uddannet bydelsmor besøger Shazia familier, der har behov for hjælp, hun arrangerer sundmad-kurser, lektiecafé og er i det hele taget forældrerollemodel for beboerne i området.

”Selvom det at være bydelsmor handler meget om at hjælpe andre, har det også hjulpet mig. Jeg har udviklet mig meget igennem mit arbejde som bydelsmor. Jeg har fået et stort netværk og en stor viden om sundhed, opdragelse og kulturforskelle”.

Savnede selv en hjælpende hånd
Shazia Mughal husker tydeligt, hvordan hun selv havde det, da hun var ny i Danmark og godt kunne have brugt en hjælpende hånd:

”Jeg var meget genert, og jeg syntes det var svært at komme til et land med en helt anden kultur og et andet sprog. Så jeg ville have helt afgjort have taget i mod hjælp, hvis jeg var blevet det tilbudt,” siger Shazia Mughal, der i 2012 fik Frederiksberg Kommunes Frivillighedspris.

De unge ved, vi holder øje med dem
Men ikke nok med at Shazia selv er blevet uddannet og føler at hun bruger sit liv på noget meget meningsfyldt. Hun er også et pragteksemplar på, at hele familien følger med, når én viser vejen ved at hjælpe andre: Shazias mand holder mandeklub én gang om måneden. Hendes søn er nu med i integrationsrådet, og laver demokratiaftener for unge i sit lokalområde. Datteren er uddannet sundhedsformidler, og den yngste datter hjælper frivilligt med at passe børn i området. Shazias engagement har også smittet af på andre. Siden hun blev uddannet bydelsmor har andre fra Danmarksgården gjort det samme.

”Det har en positiv effekt på området, at beboerne i Danmarksgården ved, hvem vi bydelsmødre er, at vi snakker sammen og holder øje med hinandens børn. Før i tiden var der mange unge, der hang ud på gadehjørnerne i stedet for at gå i skole. Det er der ikke mere. For de unge ved, at vi holder øje med dem,” griner Shazia.